|
Jaka instalacja? |
| Autor |
Wiadomość |
Błesz [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 09 Mar, 2007 Jaka instalacja?
|
|
|
Witam. Myśle założyc instalacje gazową do Probe 2.0 94r. Jak sie spisują wasze Probki na tej tańszej instalacji?
Pozdr Błesz |
|
|
|
 |
MISIEK
[*]

Auto: Nissan 3.0
BMW 2.5
|
Wysłany: Pią 09 Mar, 2007
|
|
|
http://allegro.pl/item171...cyl_montaz.html
wiec po co oszczedzac te pare zl ? |
_________________ Było: 2.2 GT '92 - trup. | 2.5 GT '93 - u Stinga | 2.5 GT '96 KiLZE - u Krzyska | 1.4 VW Polo | 5.7 V8 Pontiac Trans Am |
Jest: 3.0 v6 Nissan Maxima | 2.5 R6 BMW 523i
 |
|
|
|
 |
kocureq

Auto: Probe 2,5 v6 turbo 1995 Kanada
|
|
|
|
| MISIEK napisał/a: | http://allegro.pl/item171309983_sekwencyjny_wtrysk_4_cyl_montaz.html
wiec po co oszczedzac te pare zl ? :) |
Ale to STAG, co się o niej w probkach złego naczytałem... |
|
 |
MISIEK
[*]

BMW 2.5
|
|
|
|
Kocurku, ja mialem KME i niby bylem zadowolony... ale
teraz kupie STAG 300
firma ma swoje forum na ktorym rozwiazuja wszystkie problemy, ewentualne problemy spowodowane sa przez gazownikow |
_________________ Było: 2.2 GT '92 - trup. | 2.5 GT '93 - u Stinga | 2.5 GT '96 KiLZE - u Krzyska | 1.4 VW Polo | 5.7 V8 Pontiac Trans Am |
 |
|
|
|
 |
wacek [Usunięty]
|
|
|
|
No ja tez słyszałem/czytałem na jej temat wiele złego he he Misiek jest jedynym kogo znam zadowolonym
Tak czy inaczej jeśli instalacja to tylko sekwencja.
Na "taniej" instalacji tylko pozornie oszczędzasz i tak kiedys się to zemści |
|
|
|
 |
rick

|
|
|
|
| wacek napisał/a: | Na "taniej" instalacji tylko pozornie oszczędzasz i tak kiedys się to zemści |
nie zawsze... jeśli się znasz i dbasz to "0" problemów |
_________________ 7 lat spokoju
 |
|
|
|
 |
wacek [Usunięty]
|
|
|
|
zawsze sa jakieś wyjątki od reguły ..problemów może mało ale ta ciągła regulacja
Przy obecnych cenach (to co poleca Miś) nie opłaca sie montować II generacji. |
|
|
|
 |
MISIEK
[*]

BMW 2.5
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2007
|
|
|
| Ricku: a spalanie ? :PPP sekwencja wtrysnie tyle ile trzeba a nie bedzie przelewac ;] |
 |
|
|
|
 |
rick

|
|
|
|
| MISIEK napisał/a: | | sekwencja wtrysnie tyle ile trzeba a nie bedzie przelewac ;] |
ile trzeba tzn ile????
...żeby mało palił tzn ubogą mieszankę, czy bogatą ??- bo taka powinna być jeśli ci zależy na trwałości silnika.
Generalnie nie jestem zaciekłym i fanatycznym zwolennikiem mixerów, ale wiem, ze przez 10 lat jazdy na lpg nie miałem z nimi najmniejszych problemów, A regulacji nie dokonywałem zbyt często 1, 2 razy w roku, i to tylko bardziej dla zabawy.
Generalnie instalka jest prosta i jak tylko się dba o czym już mówiłem (no i ma o tym trochę zielonego pojęcia) to jest i tanio i "zdrowo" dla silnika. |
 |
|
|
|
 |
MISIEK
[*]

BMW 2.5
|
|
|
|
nie moze byc zbyt bogata bo uszkodzisz katalizator.
Sekwencja wtryskuje tyle LPG zeby mieszanka byla zblizona do mieszanki benzynowej
Tak czy siak, na mikserze MUSI BYC spadek mocy
Jesli mikser bedzie za duzy to ten spadek moze byc niewielki, ale parownik bedzie musial zalewac silnik na wolnych obrotach. |
 |
|
|
|
 |
rick

|
Wysłany: Nie 11 Mar, 2007
|
|
|
| MISIEK napisał/a: | | nie moze byc zbyt bogata bo uszkodzisz katalizator. |
1. tak możesz mówić w przypadku benzyny, nie w przypadku lotnego lpg, poza tym jeszcze nie czytałem ani nie słyszałem o tym żeby bogata mieszanka na lpg uszkodziła kata.
2. Co to znaczy bogata? dla mnie to taka, która jest w górnej granicy odczytu sondy, auto pali litr, dwa więcej lpg ale wtedy zapewniamy silnikowi warunki zbliżone do tego co dostaje od etyliny- to lakoniczne stwierdzenie, ale chyba ok.
3. Większość tych katów, które są w probe nawet tych najmłodszych rocznikach, już dawno nie działa.....
| MISIEK napisał/a: | Sekwencja wtryskuje tyle LPG zeby mieszanka była zblizona do mieszanki benzynowej | ...
no własnie tu jest problem bo dostaje tyle ile powinno być dla etyliny, ale nie dla lpg. przy ubogiej mieszance temp spalania jest wyższa, następuje nadpalanie zaworów, pogorszenie smarowania itd, itd...
| MISIEK napisał/a: | Tak czy siak, na mikserze MUSI BYC spadek mocy
|
to tez nie do końca prawda, w silnikach z turbo znane sa przypadki wzrostu mocy na mikserze, bo jest on normalną zwężką, która zwiększa ciśnienie ssania więc ....
Warto nawet przy wtrysku podkręcić nieco mieszanke, niech spali więcej ale to dla dobra silnika |
 |
| Ostatnio zmieniony przez rick Nie 11 Mar, 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MISIEK
[*]

BMW 2.5
|
|
|
|
| rick napisał/a: | | jeszcze nie czytałem ani nie słyszałem o tym żeby bogata mieszanka na lpg uszkodziła kata. |
Ale zasade dzialania kata znasz ?
| rick napisał/a: | | warunki zbliżone do tego co dostaje od etyliny |
Na etylinie nie leci benzyna z wydechu wiec watpie zeby byly to warunki zblizone
| rick napisał/a: | | Większość tych katów, które są w probe nawet tych najmłodszych rocznikach, już dawno nie działa..... |
Widocznie moj byl jakis inny bo nie czulem roznicy w zapachu spalin na benzynie i LPG
| rick napisał/a: | | tu jest problem bo dostaje tyle ile powinno byc dla etyliny |
Niestety mylisz sie, komputer LPG przedluza czas wtrysku LPG patrzac na aktualne cisnienie gazu i daje tyle paliwa zeby odczyt sondy byl identyczny jak na PB
W efekcie nigdy nie zapali sie check engine informujacy o ubogiej mieszance. |
 |
|
|
|
 |
rick

|
|
|
|
miesiek mozesz mi tu odowadnic rózne teorie ale mi nie o to chodzi....udowodnic mozesz wszytko w szczegołności gdy twój nos jest lepszy od analizatora spalin .
nie odpowiadam na tym forum na zaczepki tylko na konkrety, a co do świecenia chcek-u to dalej chyba nie rozumiemy się, silnik dostaje tyle lpg żeby przystosowany do etyliny komp nie wykazał zbyt ubogiej mieszanki, ale jak chyba wiesz lpg ma wyższą temp spalania, , ma wyższą liczbe oktanową itd i nie jest to benzyna, dlatego dla dobra silnika powinien on dostawac o wiele bogatsza mieszankę niż na b enzynie, czgo komp gazowy mu nie zapewnia, to tyle.
Nie chce mi się wiecej pisać, tym bardziej ze na gazie już troche jezdze i to się sprawdza, a znam ludzi, którzy zarżnęli silniki na lpg bo oszczedzali, chwaląc się ze pali tyle samo co na benzynie... |
 |
|
|
|
 |
Błesz [Usunięty]
|
|
|
|
Czyli jednak musze założyć sekwencje. Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MISIEK
[*]

BMW 2.5
|
Wysłany: Pon 12 Mar, 2007
|
|
|
i dobrze ! w koncu LPG bedzie dobrej jakosci czyli bedzie palilo mniej
nawet jesli gaz bedzie kosztowal 3 zl to oplaca sie go kupowac przy cenach benzyny na poziomie 4,50 (takie sa prognozy)
Unia i tak cos zrobi z cenami LPG - w polsce tez musza promowac skoro UE promuje
Ja nie mam zlych doswiadczen z gazem (poza instalacja 1 i 2 gen) wiec napewno zaloze do nowego probka |
 |
|
|
|
 |
|
|