FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Ford Probe LX
Autor Wiadomość
Arkadi 
Master of Darkness

Auto: Tico i Mercury Villager 3.0
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009   Ford Probe LX

Ciągle marze o nie banalnej 1gen oczywiście z silnikiem V6. Pewnie gdybym miał sporo kasy próbował bym to zrealizować.
Ale do rzeczy. Otóż ostatnio zaiteresował mnie Ford Windstar (może kupie). Auto to ma przód napęd a w ofercie silnikowej ma 3 litrowy V6 (Vulcan). Jest to dokładnie taki sam silnik jak w LX (no może troche więcej koni 5-10). W Windstarze występowały również większe jednostki napędowe o pojemności 3.8 o mocy 155 KM później nawet 200 KM. Ciekawe czy ten większy silnik można by przeszczepić do LX. Wydaje sie że z mechanicznego punktu widzenia by pasował (kompa pewnie też trzeba przerzucić). To dopiero był by pogromca i ten momen obrotowy!
Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat , na necie jeszcze sie nie spodkałem z LX z takim silnikem.

PS Wiem wiem w Windstarach siadają automaty a w 3.8 uszczelki pod głowicą, rozważam kupno nawet grand voyagera

Mav 
Różowy Misiaczek

Auto: byl Probe GT a jest slamazarny diesel
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009   

Arkadi, wszystko jest mozliwe :mryellow: Jedynym ograniczeniem jest $$$ :razz:

Odnosnie Probe LX to powiem Ci, ze mnie tez sie marzy:) 3.0 na automacie i z obowiazkowymi licznikami cyfrowymi- digital :wink: Taki, jakiego mial/ma screamer i ma wingerman. Ale to jest baaaardzo ciezki temat, zeby takiego kupic.

Co do przeszczepu to wlasnie poczytalem sobie o grupie silnikow fordowskich Vulcan. W ogole to bardzo ciekawe one sa. Przystosowane do E85 i do jazdy na mieszance min. 15% E85 -85% Etanolu. Te same silniki wychodzily m.in. w Taurusie i Rangerze. Mozna by pomyslec o swapie, ale jak baza przydalby sie jakikolwiej I gen z silnikiem 3.0... W tej chwili w Polsce chyba takich ofert brak a zabieranie sie do wkladania Vulcana do budy od 2.2 (N/A lub Turbo) bedzie skutkowalo tym, ze musisz od nowa klasc cala instalacje i nie wiem jak bedzie ze skrzynia biegow...
BTW. Pare lat temu na rozmowie na gg Misiek lub pimpo odradzali mi vulcana, bo podobno problem z czesciami jest. Chyba uszczelka pod glowice nie do dostania czy cos w tym stylu :mryellow: Nie pamietam juz dokladnie :razz:

Byl Ford Probe GT V6/24V - wersja europejska '94

Too Fast To Live Too Young To Die

http://s2.metaldamage.onet.pl/c.php?uid=114168

Stingu 
Good Karma Kid

Auto: TTC jak na razie...
Wysłany: Nie 09 Sie, 2009   

Tez sie dopisuje do fanclubu 1gena LX V6 z digitalem :-D

Arkadi 
Master of Darkness

Auto: Tico i Mercury Villager 3.0
Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

Nie więcej niz miesiąc temu na allegro był do sprzedania biały LX (i to nie automat!)z 3.0 V6 digital. Ale jego stan techniczny pozostawiał wiele do życzenia, ogólnie padaka. Reanimacja kosztowała by tysiące. Co do silnika 3.0 to w Taurusie z latami podnoszono mu sukcesywnie moc i pojemność że nie wspomne o wersji SHO.
Ale tak realnie można kupić w polsce 3.8 V6 z Windstara w cenie około 2000 zł. A ja zawsze byłem zwolennikiem dużych pojemności dlatego taki pomysł.

Stingu 
Good Karma Kid

Auto: TTC jak na razie...

ej no wlasnie ma byc automat! bez automatu nie ma klimatu ;-)

oszolomkamikaze 
RMD-Red Manual Demon

Auto: Ford Probe GT 2.2 turbo mega cycki tuning

bez urazu ale ostatnio kolega z forum chcial sprzedac probe I v6 i nie było chętnych....dopisuje się do klubu :smile: