FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Naprawa aparatu zaplonowego w II gen.
Autor Wiadomość
TSA
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Kwi, 2006   

aparat S1, mowie wlasnie o wtyczkach nie o gniazdach
 
 
Bienias
Gość
Wysłany: Wto 04 Kwi, 2006   

ok, to moze inaczej...

Patrzac na gniazda w aparacie:
- 1 pin w szerokim gnizdzie od strony mniejszego gniazda - kabel czerwony
- 2 pin w szerokim gnizdzie od strony mniejszego gniazda - kabel czarny
- srodkowy pin w malym gniezdzie - kabel zolty

Tego ostatniego nie jestem na 100% pewien, bo mam opisy od aparatu S3. W S1 z tego co pamietam to powinno byc podlaczone jak w 2.5
 
 
TSA
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Kwi, 2006   

hmhmh nic to ,sprubuje podlaczyc tak jak mi tu piszesz a co moze sie stac jak zle podlacze?? :lol: a ktory ma byc przeciety ????
 
 
Bienias
Gość
Wysłany: Wto 04 Kwi, 2006   

"przeciety" ma byc 1 pin w szerokim gniezdzie od strony mniejszego gniazda

poprosze jutro Dymka, to moze sprawdze na aucie i zrobie fotki
 
 
TSA
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Kwi, 2006   

oki doki poczekam do jutra fotki by sie bardzo przydaly, dzieki
 
 
TSA
[Usunięty]

Wysłany: Sro 05 Kwi, 2006   

poczekalem a fotek niet :(
 
 
Bienias
Gość
Wysłany: Sro 05 Kwi, 2006   

Dymka niet, a ja mam tylko 2.5
 
 
TSA
[Usunięty]

Wysłany: Sro 05 Kwi, 2006   

no nic, jutro sprubuje podlaczyc zobacze co z tego wyjdzie mam nadzieje ze nic sie nie spali :wink:
 
 
TSA
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Kwi, 2006   

modul podlaczylm tak jak mi mowiles i zero efektu, iskry nie ma paliwem smierdzi, swiece mokre.....i nic sie nie dzieje ehs :(
 
 
Bienias
Gość
Wysłany: Czw 06 Kwi, 2006   

jutro ma byc u mnie Dymek, to podlacze i zrobie fotki
 
 
derek 


Auto: Probe 2.0 rocznik 1994
Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 47
Skąd: Tarnów, Kluczbork
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009   moduł - naprawa okiem laika

Dodam swoje spostrzeżenia odnosnie naprawy modułu w aparacie zapłonowym bo właśnie po kilku dniach zmagań,posługując sie informacjami z forum, udało mi sie ten problem rozwiązac w moim Probku.

Dla mnie jako dla "elektronicznego laika" schemat modułu zewnętrznego wg Voodoo ma dwie zmyłki: 1.Na pierwszym rys. przedstawiającym wpięcie do wtyczek krzyżuje sie kabel idacy od diody i rezystora i wyglada jakby obydwa miały być zlutowane i i wchodziły w pin nr 5 duzej wtyczki. (Tutaj duze podziękowania dla Basfa którego wskazówki dużo mi pomogły.) 2. Druga zmyła to ta ramka(obwódka) wokół wszystkich elemntów, która mi sugerowała dodanie jakiegoś kabelka łączącego te trzy wyprowadzenia do wtyczek. Są tam jakies kółeczka z minusem w środku czy coś.. nie wiem co to oznacza ale okazuje sie ze tego wogóle ma nie być, należy to zignorować:)

Poza tym wszystko jest jasne jeśli chodzi o sam moduł. Schody sie zaczęły potem. Po zamonotowaniu jest już iskra ale wózek nie odpalał. Wiec teraz zabawa z ustawieniem zapłonu ( nie pomyślałem żeby zaznaczyć położenie rozdzielacza i wałka przed demontażem aparatu). Wiec kilka godzin kręcenia rozrusznikiem, odkręcania śrub i zmiany położenia aparatu, potem wykrecanie i czyszczenie świec bo się zalewały i tak w kółko... W końcu załapał ale był tak zalany że przez minute z rury dymiło jak z komina. Po przepaleniu nadmiaru benzyny zaczyna równo pracować i ufff... w końcu sie udało.
Tutaj należy dodać że demontaż aparatu jest w ogóle zbędny, ja go wyjąłem ze zwykłej ciekawości co sie później zemściło na mnie:) Należy dopiąć kabelki do tych przy wtyczkach, a kabel nr 6 w duzej wtyczce przeciąć zaraz przy wyjsciu z wtyczki (i ew. zaślepić) a do odciętego i idącego w stronę silnika dołączyć ten z nowego modułu.

Dodam jeszcze ze chyba niekoniecznie wysoka temp. uszkadza ten fabryczny tranzystor, moj moduł nawalał w deszczowe i zimowe dni, gasł na zimnym silniku...potem jak sie rozgrzał to juz jechał dobrze. Mam aparat S1 który jak sie okazało miał juz kiedyś wymieniany ten nieszczęsny tranzystor.

To zlutowany moduł z opisem dla "niekumatych" :razz: oraz schemat na ktorym pozwoliłem sobie dodać kilka wskazówek.


Na koniec trzeba podłożyć jakąś izolacje pod ten duży,czarny tranzystor i czymś przymocować do radiatorka. Izolacja musi być bo zrobi sie zwarcie.
_________________
2.0 16V HIGHLIGHT `95(`94 wg VIN)
Ostatnio zmieniony przez derek Czw 26 Lut, 2009, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
2Ya 
Reincarnation..


Auto: Tha Passion..
Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 2658
Skąd: Aloha Hawaii..
Wysłany: Sro 25 Lut, 2009   

derek napisał/a:
schemat modułu zewnętrznego wg Voodoo ma dwie zmyłki:


jakbyś wrzucił zedytowany schemat to :arrow:
derek napisał/a:
dla "elektronicznego laika" schemat modułu zewnętrznego
pewnie byłby sporym ułatwieniem :wink:
_________________

-The Hate U Gave Little Infants Fucks Everybody-
>>Hold Ya Head<<
 
 
 
hanys40 

Auto: 2,5 V6 94/95
Dołączył: 24 Lut 2006
Posty: 38
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009   

Wiam Wszystkich , jestem kompletnie zielony w temacie . ale powiedzcie mi czy do mojego probasa 2,5 1995r (według VIN 1994) poejdzie to
http://motowaldi.home.pl/foto/fo/foprob01d.jpg
_________________
Ten samochód nie jest piękny on jest ZJAWISKOWY
 
 
 
basf_wrocław 
Rzeźnik


Auto: Przygotowywane do reinkarnacji, dzielne R4 :)
Wiek: 33
Dołączył: 28 Sie 2005
Posty: 2819
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009   

Niebałdzo. Aparat zapłonowy znajduje się z prawej strony silnika, obok puchy dolotu (jak stoisz przed autem). Wychodzi z niego 6 kabli zapłonowych - 3 od spodu i 3 masz na górze.
_________________
Nowy lakier + short shifter :) THX Misiu :) +rozpórka by RX und kolektor wydechowy super extra tuningowy łod Pimpka ;)
 
 
 
sułek 


Auto: Chrysler 300m 3.5V6 High Output
Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 379
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009   

Kolego ty masz taki aparacik
http://www.allegro.pl/ite...a_mx6_kf34.html
cena zaporowa :mryellow:

a twój moduł wygląda tak czyli to co kryje się we wnętrzu aparatu
http://www.allegro.pl/ite...ford_probe.html
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania