FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Podgrzewanie tylnej szyby i lusterek czyli jak to działa :]
Autor Wiadomość
2Ya 
Reincarnation..


Auto: Tha Passion..
Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 2658
Skąd: Aloha Hawaii..
  Wysłany: Nie 24 Lut, 2008   Podgrzewanie tylnej szyby i lusterek czyli jak to działa :]

Co wspólnego ma wyłącznik ogrzewania tylnej szyby z podgrzewaniem lusterek.

Gdy nacisniemy wyłacznik ogrzewania tylnej szyby , załaczamy obwód ogrzewania tylnej szyby oraz obwód zewnetrznych podgrzewanych lusterek. Dzięki temu możemu usunąć z szyby oraz szkieł lusterek lód ,pare itp.

Podgrzewanie jest w pełni automatyczne ,tzn. nie trwa dłużej niż 15-20 minut i zostaje automatycznie po tym czasie rozłączone.
Jeśli potrzebujemy dłuższego czasu dla uzyskania całkowitego efektu rozmrożenia czy też odparowania tylnej szyby oraz lusterek, właczamy ponownie wyłacznik podgrzewania.





enjoy ;]
_________________

-The Hate U Gave Little Infants Fucks Everybody-
>>Hold Ya Head<<
Ostatnio zmieniony przez 2Ya Pią 05 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
duracell
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

:oops: dziękuje :!: :!: :cmok:
 
 
pimpo 
Site Admin
FLYKILLER


Auto: 1. PROBE V6 '93 EURO MTX 2. PROBE V6 '94 USA ATX
Wiek: 37
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 6163
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

no właśnie...
2Ya napisał/a:
Podgrzewanie jest w pełni automatyczne ,tzn. nie trwa dłużej niż 15-20 minut i zostaje automatycznie po tym czasie rozłączone.
a u mnie się nie wyłącza - przycisk świeci cały czas. nie wiem czy szyba i lusterka grzeją bo już po tych 15 minutach nie są zaparowane/oblodzone. w wielu innych autach się samo wyłącza tzn przycisk gaśnie a w moim probe nie więc uznałem że tak ma być. mam coś zepsute? gdzie jest ten czasowy wyłącznik? jak to działa? muszę zmierzyć czy po tych 20 minutach dalej mam prąd "na szybie" ale ciekawi mnie czy dioda w guziku powinna zgasnąć?

pozdro
_________________
obrażanie się na mnie bez mojej zgody jest zabronione
 
 
 
Scyzor
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

duracell napisał/a:
dziękuje

Nie wiedział :!: :shock: :lol: :lol: :lol:

Przy okazji 2Ya - ja sobie podłączyłem sam ogrzewanie lusterka pod przekaźnik szyby (równolegle znaczy).
Ale: chyba cosik za mocno grzele bo mi zimą pękło szkło lustra od temp.
Może masz gdzieś info jaki rezystor by walnąć "przed" ogrzewanie lusterka :?:
Ja wiem, że to można pomierzyć i obliczyć ale może masz jakiegoś gotowca :?:
 
 
duracell
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

pimpo napisał/a:
ale ciekawi mnie czy dioda w guziku powinna zgasnąć?

dziś sprawdziłem jak to jest u mnie .
Dokładnie po 20 minuntach przycisk samodzielnie oskakuje i dioda gaśnie ( słychać delikatne pyknięcie ) .
Można go ponownie włączyć natychmiast na następne 20 minut lub też samodzielnie odskakuje po wyjęciu kluczyka ze stacyjki :lol:
Scyzor napisał/a:
Może masz gdzieś info jaki rezystor by walnąć "przed" ogrzewanie lusterka

:cool: musisz wiedzieć jaki jest pobór prądu przez podgrzewanie , wpinasz w obwód amperomierz , mierzysz prąd :cool: Wiedząc jaki płynie prąd mnożysz go przez napięcie , w ten sposób wiesz ile Watt pobiera podgrzewanie lusterka :lol:
Dobieraaz odpowiedni rezystor ( pamiętaj o odpowiedniej mocy rezystora )
Z praktyki najszybciej , w obwód szeregowo daj żarówkę np. 12/5W lub 12/10W jeśli np. lusterko pobiera 10W to po założeniu żarówki 10W będzie grzało o połowe słabiej :mryellow: i będziesz miał dodatkowe podświetlenie pod nózkami np. :lol:
 
 
pimpo 
Site Admin
FLYKILLER


Auto: 1. PROBE V6 '93 EURO MTX 2. PROBE V6 '94 USA ATX
Wiek: 37
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 6163
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

duracell napisał/a:
Dokładnie po 20 minuntach przycisk samodzielnie oskakuje i dioda gaśnie ( słychać delikatne pyknięcie ) .
a to dziwne bo u mnie guzika nie da się wcisnąć. on jest taki sam jak ten od spryskiwacza tylnej szyby (coś w rodzaju pstryczka na klatce schodowej) - wciskam go, zapala się diodka ale od razu odskakuje, natomiast diodka pali się dalej i już nie gaśnie wcale, chyba że nacisnę guzik jeszcze raz albo wyłączę zapłon

pozdro
_________________
obrażanie się na mnie bez mojej zgody jest zabronione
 
 
 
duracell
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

pimpo napisał/a:
a to dziwne bo u mnie guzika nie da się wcisnąć.

da się wcisnąć i coś go tam w środku przytrzymuje - powiadam :cool:
 
 
Emil 

Auto: Probe aktualnie brak
Wiek: 49
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 700
Skąd: Głogów
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

pimpo napisał/a:
a to dziwne bo u mnie guzika nie da się wcisnąć

mam tak samo. Nie sprawdziłem tylko czy po czasie gaśnie (nie dioda) żaróweczka w przycisku
_________________
Mercedes SLK 2.3 Kompressor
Chrysler 300c 5.7 HEMI
Były :
Chrysler 300M 3,5 V6 24v, Jeep Cherokee KJ 3.7 V6, Bordowe Probe 2.5 V6 24v USA, Chrysler Cirrus 2,5 V6 24v USA , Citroen XM 3.0 V6 , Citroen BX 1,7 TD , Ford Scorpio 2,8 V6 , Opel Rekord 2.0 , Opel Rekord 1.7
 
 
 
Scyzor
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

duracell napisał/a:
musisz wiedzieć jaki jest pobór prądu

Emil ja to wszystko wiem tylko tak na lenia chciałem :roll: :oops: :lol: :lol:
 
 
pimpo 
Site Admin
FLYKILLER


Auto: 1. PROBE V6 '93 EURO MTX 2. PROBE V6 '94 USA ATX
Wiek: 37
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 6163
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

no może i żaróweczka - akurat tam nie zaglądałem hehehe w przyciskach obok (tak samo jak w guzikach od szyb) są diodki z niebieskimi kondonami :)

podejrzewam że w '93 może być inaczej - Dura sprawdzałeś w 2,5 czy w 2,0?

pozdro

[ Dodano: Pon 25 Lut, 2008 21:15 ]
Scyzor co to za majaki masz przed oczami? nie pij już więcej (ale mniej też nie) :razz:
_________________
obrażanie się na mnie bez mojej zgody jest zabronione
 
 
 
duracell
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008   

pimpo napisał/a:
podejrzewam że w '93 może być inaczej - Dura sprawdzałeś w 2,5 czy w 2,0?

sprawdzałem w 2.0 , w 2koma5 coś nie moge tego przycisku namierzyć :cool: :lol: tam troszkę jakby innaczej jest :roll: :cool:
 
 
Scyzor
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lut, 2008   

pimpo napisał/a:
majaki masz przed oczami?

No dobra, pomyliłem Emila z Duracellem :twisted: Wiem. Nie będę już edytował teraz :lol:
 
 
kamilos 

Auto: Ford Probe II '96 Silnik: Małolitrażowy :P
Wiek: 32
Dołączył: 13 Gru 2007
Posty: 525
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Wto 26 Lut, 2008   

u mnie jest tak że tez nie moge go na stałe wcisnąć. Włączam, zapala się żaróweczka , a przycisk wraca do "normalnego" położenia. Wylacza sie automatycznie po jakimś czasie. Słychać delikatne pstryk, żaróweczka gaśnie i już.
 
 
Scyzor
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lut, 2008   

kamilos napisał/a:
Wylacza sie automatycznie po jakimś czasie

Jeśli po zbyt krótkim to pewnie to bimetal w przekaźniku lub czujniku. Nie wiem jak to skonstruowane...
 
 
pimpo 
Site Admin
FLYKILLER


Auto: 1. PROBE V6 '93 EURO MTX 2. PROBE V6 '94 USA ATX
Wiek: 37
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 6163
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 26 Lut, 2008   

duracell napisał/a:
sprawdzałem w 2.0 , w 2koma5 coś nie moge tego przycisku namierzyć
najbardziejszy z lewej strony pod radiem nad półeczką z zegarkiem (o ile masz zegarek). obok masz guzik od wycieraczki tylnej, potem spryskiwacz tylnej szyby, podnoszenie reflektorów i na końcu przeciwmgielne tylne

Scyzor napisał/a:
Jeśli po zbyt krótkim to pewnie to bimetal w przekaźniku lub czujniku. Nie wiem jak to skonstruowane...
a jesli po zbyt długim? bo jeszcze nie zauważyłem żeby kiedykolwiek się samo wyłączyło... nie mam ze sobą serwisówki i nie mogę poszukać (pewnie i tak tam tego nie ma) ale tak czy siak będę niedługo tam majstrował to zlukam dookoła :)

pozdro
_________________
obrażanie się na mnie bez mojej zgody jest zabronione
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga