FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Indi
Pią 14 Lis, 2008
Tempomat w Probe II 93 - Tak to możliwe .(w przygotowaniu..)
Autor Wiadomość
2Ya 
Reincarnation..


Auto: Tha Passion..
Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 2658
Skąd: Aloha Hawaii..
  Wysłany: Pią 12 Wrz, 2008   Tempomat w Probe II 93 - Tak to możliwe .(w przygotowaniu..)

Co niektórzy wiedzą,iz jakiś dawny czas temu "przeszczepiłem" do swojej manualnej skrzyni tempomat do swojego Probe i mimo powszechnych opiń o komplikacjach etc, jest to możliwe :wink:
Niestety nigdy nie testowałem tego na trasie,bo nie było okazji ale zostało sprawdzone i działa,czyli utrzymuje zadaną predkość,działa RSM(resume) (pamięć ostatniej prędkości) oraz przyspieszanie i zwalnianie za pomocą SET ACC oraz CST ,jak i OFF oraz rozłacza sie po wciśnięciu hamulca czy sprzęgła.
Pisze póki jeszcze cos pamiętam i postaram się w najbliżym czasie zrobić tutaj z tego mały poradnik wraz ze zdjęciami i materiałami/schematami o co tam chodzi,więc nie traktowac w pełni tego jako gotowe rozwiązanie ale przygotowanie :idea: .
No i tyczy się to szlachetnego rocznika 93,bo jak jest w pozostałych - nie wnikałem :cool:

Więc póki co,może napiszę co jest potrzebne:

- Serwo tempomatu
- Pedał gazu
- Sterownik tempomatu
- Poducha z łopatkami/wyłącznikami tempomatu (wyłączniki nie podejda do srs bez tych wył.,inny stelaz i wycięcie w airbagu)
- Zaworek cisnieniowy wraz z wężem do pedału hamulca
- Czujniki sprzegła oraz hamulca (albo jeden z nich,sprawdzę i określę dokładnie)
- Kostki/złącza do sterownika & czujników & serwa albo cała wiazka,sterownik-serwo tempomatu wycięta/wypieta z instalacji elktr. z wersji z tempomatem.

Gdzies kiedys czytałem o różnicach w licznikach z tempomatem i bez ale u mnie grało na liczniku w wersji euro(probe bez tempo) oraz usa (probe z tempo).
Nie znalazłem również poparcia tych róznic w serwisówce :roll: .
Pedał sprzęgła i hamulca zostaje taki sam jak w wersji bez tempomatu.
Nie jest to Plug&Play ale troche chęci i inwencji oraz pojecia tematu i nie powinno być problemów :wink:
To tyle z pamięci,a resztę przy czasie postaram się uzupełniać o w/w.Myślę,że temat jest całkiem rozwojowy i okaże się komus pomocny do omawianej konwersji tempomatu.

Poniżej zdjęcia przykładowe tempomatu/serwa oraz poduchy z łopatkami i instalcji z,której wycinałem wsio co potrzebne :smile: .
_________________

-The Hate U Gave Little Infants Fucks Everybody-
>>Hold Ya Head<<
Ostatnio zmieniony przez 2Ya Pon 26 Sty, 2009, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Miodzio 

Wiek: 41
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 09 Lis, 2008   

Witaj a w jakich rocznikach był montowany ja mam 2 94 usa manual i wszysto jest zamontowane tylko nie wiem czy działa . :?:
 
 
Indi 
Konserwatysta PROBE


Auto: FP 2.5 V6 MTX
Dołączył: 30 Paź 2004
Posty: 2802
Skąd: ------------
Wysłany: Pon 10 Lis, 2008   

Miodzio napisał/a:
Witaj a w jakich rocznikach był montowany ja mam 2 94 usa manual i wszysto jest zamontowane tylko nie wiem czy działa . :?:

Witam
Masz tutaj temat odnośnie przywitania się z userami
http://ford-probe.net/for...nko-vt4,900.htm
Tempomat to była opcja, kto chciał sypnąć groszem, to miał, ale ciekawe jest to że w wersjach euro nie ma instalacji do podłączania.
Polecam zajrzeć sobie także na stronę www.ford-probe.net
 
 
2Ya 
Reincarnation..


Auto: Tha Passion..
Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 2658
Skąd: Aloha Hawaii..
Wysłany: Pią 20 Lut, 2009   

Miodzio napisał/a:
Witaj a w jakich rocznikach był montowany ja mam 2 94 usa manual i wszysto jest zamontowane tylko nie wiem czy działa .


No to jak masz zamontowane fabrycznie to wystarczy sprawdzić ;) Jak to działa znajdziesz na forum ;)

Cytat:
Tempomat to była opcja, kto chciał sypnąć groszem, to miał, ale ciekawe jest to że w wersjach euro nie ma instalacji do podłączania.


Tak opcja - w US generalnie prawie standard,a w w wersji na europe nie spotkałem się z tempomatem oprócz UK i tam jest zupełnie inny model tempomatu (taki jak na 1 rys - brak podciśnień) i bodajże te tempomaty były tez montowane m.in. w Scorpio :smile:

Nawet nie wiem czy nie prościej właśnie jest taki tempomat dorzucic (nie wnikałem głeboko więc teoria na oko ) niż ten z wersji US - kiedys może się ogarnę z tym wszystkim to dopisze co i jak - wstawie wiecej zdjeć i rozpisze dokładniej co i jak odnośnie obu wersji tempomatu.
_________________

-The Hate U Gave Little Infants Fucks Everybody-
>>Hold Ya Head<<
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania