FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Gasnie po wcisnieciu sprzegła!!!
Autor Wiadomość
Snejku19 


Auto: Ford probe 2.0 base 1996r
Dołączył: 09 Sie 2012
Posty: 40
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 08 Sie, 2013   Gasnie po wcisnieciu sprzegła!!!

Witam mam taki problem z fordzikiem jak jest zimny wszystko gra jak powinno lecz gdy juz sie nagrzeje chce zredukowac bieg lub wrzucic na wyszszy musze robic to bardz szybko poniewaz gdy wcisne sprzegłó autko spada na swoje 800-900 obrotow po czym odrazu gasnie nie zwlacznie czy jade 100km/h czy 20km/h a co najgorsze ze wteczas odcina wspomaganie i hamulce. Bylo wszystko ok az do czasu kiedy wymieniłem płyn chłodniczy z powodu tego ze zauwazylem ze byla w nim rdza. Odpowietrzyłem tak jak zawsze i od tej pory gasnie. Zauwarzyłem tez ze plyn schłodnicy ucieka do zbiornika wyruwnawczego i jak sie zagrzeje to jest w nim sporo ponad stan a pod korkiem chłodnicy sucho jak na pustyni. Nie wiem co moze byc tego przyczyna moze termostat??, dolot patrzyłem jest szczelny nie mam juz pojecia moze cos doradzicie???
 
 
elfik 
elfik


Auto: probe II 2.0
Wiek: 33
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 161
Skąd: WR
Wysłany: Czw 08 Sie, 2013   

Ale to gaśnie na benzynie czy na gazie? Jeśli na gazie to tu bym szukał że przecież jakiś tam wąż z wodą w mieszalnik wchodzi (chyba, nie znam gazu) i może tu się problem pojawia?
_________________
trzeci raz docinam tą samą deskę i nadal jest za krótka...
 
 
 
tomek.ciupak 


Auto: Ford PROBE 2,5 V6
Wiek: 26
Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 266
Skąd: Puławy / Warszawa
Wysłany: Pią 09 Sie, 2013   

Z LPG coś podobnego działo się ale tylko przy wyższych temperaturach?? Ja bym obstawiał, że układ nie jest dobrze odpowietrzony. Termostat raczej nie bo jak pisałeś z chłodnicy znika płyn więc termostat musiał się otworzyć. A może jednak masz za mało tego płynu???
_________________
2.5 V6 i wszystko jasne
 
 
 
Snejku19 


Auto: Ford probe 2.0 base 1996r
Dołączył: 09 Sie 2012
Posty: 40
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 17 Sie, 2013   

Gazu nie mam nie toleruje go. probowalem jeszcze raz go odpowietrzyc i dalej jest to sammo autko zchodzi po wcisnieciu sprzegla na swoje 800 obrotow po czym po chwili gasnie ale tylko gdy sie nim jedzie lecz gdy stoi na luzie slychac ze obroty delikatnie faluja ale raczej nie gasnie sprawdzalem juz co sie da ale mechanikiem nie jestem wiec juz nie wiem co z nim nie tak, jesli w najbliszyszm czasie moja reka nic tu nie zdziala idzie na warsztat.
 
 
Mazda2500 

Auto: Ford Probe 2.5
Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 36
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 17 Sie, 2013   

Jaki płyn na jaki wymieniałeś.Wygląda na uszczelkę pod głowicą.Pompuje ciśnienie do układu i wywala płyn.Płyn wymieniałeś na zimnym czy ciepłym silniku?jak na ciepłym to albo uszczelkę szlak trafił albo głowica pękła.Silnik prawdopodobnie dlatego ci gaśnie bo układ masz zapowietrzony przez wywalanie płynu.
  
 
 
artur 
kryminalny


Auto: ford probe 2.0 95' fiat bravo abarth 99'
Wiek: 37
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 386
Skąd: busko zdroj
Wysłany: Sob 17 Sie, 2013   

W 2.0 po zagrzaniu jak jest nieodpowietrzony to obroty wzrastają a nie spadają ale to dotyczy modeli 93-94 gdzie "krokowiec" był ogrzewany płynem chłodzącym.
 
 
Snejku19 


Auto: Ford probe 2.0 base 1996r
Dołączył: 09 Sie 2012
Posty: 40
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 18 Sie, 2013   

Plyn chlodniczy spuszczałem na cieplym silniku, lecz wlewalem nowy na zimnym, z tego co wiem tak sie powinno robic lecz owiem wam tyle wczoraj zrobilem ok. 50 km i wszystko było oki obroty skakały ale nie gasł , zas dzis pojechalem tylko na male zakupy oki,lecz gdy wracałem objawy sie nawrucily juz sam nie wiem co mu dolega a z tego co wiem to w probe 2.0 16v z 1996r wersja USA nie ma krokowca tylko elektrozawor przez ktory przeplywa plyn chlodniczy i on reguluje ssanie i obroty silnika, dopuszczam mysl ze moze cos utkwilo w ukladzie chlodzenia jakis paroch lub kawałek jakies rdzy lub itp.
 
 
artur 
kryminalny


Auto: ford probe 2.0 95' fiat bravo abarth 99'
Wiek: 37
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 386
Skąd: busko zdroj
Wysłany: Nie 18 Sie, 2013   

Dlatego też napisałem "krokowiec " w cudzysłowie. Na rozgrzanym silniku jak silnik włączony zdejmij ten wężyk płynu chłodzącego i zaobserwuj czy będzie płyn ciągiem wypływał,czy z powietrzem.Sprawdź też wtyczkę tego elektrozaworu,tą 2 pinową.
 
 
Snejku19 


Auto: Ford probe 2.0 base 1996r
Dołączył: 09 Sie 2012
Posty: 40
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   

to co Arturze napisałes robilem juz wielokrotnie posciagnieciu plyn leci a nawet sika jak poj**ny i wtyczke tez sprawdzałem jest oki
 
 
Mazda2500 

Auto: Ford Probe 2.5
Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 36
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   

Jak ci wywala płyn do zbiornika to jedynie uszczelka walnięta.Nie widze innej opcji.Weż węzyk przy korku założ i włóż do słoika z wodą jak idą bąbelki to uszczelka.Tak kawałek rdzy zatkał ci układ.W takie bajki to nie wierze.na ciepłym silniku sie nigdy wody nie spuszcza.
  
 
 
Snejku19 


Auto: Ford probe 2.0 base 1996r
Dołączył: 09 Sie 2012
Posty: 40
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 20 Sie, 2013   

zrobilem tak jak pisałes i nic, byłem dzis z rana u rodzinki sprawdzilem plyn w zbiorniczku i dzisiaj jest oki ten samochud doprowadza mnie powoli do szalu w jeden dzien jest oki a na drugi juz całkiem inaczej a z tym plynem to tak wyczytałem gdzies na forum zeby spuscic na cieplym a zalac nowy na zimnym. juz nie wiem co to moze byc sprawdze jeszcze jutro ten plyn czy wraca do tego zbiorniczka dalej czy nie,probowalem jeszcze raz go odpowietrzyc przez korek chlodnicy i przez wezyk ok eletrozaworu i nic skutki te same...

[ Dodano: Wto 27 Sie, 2013 ]
tomek.ciupak, a moze sprobuje jeszcze raz wszystko krok po kroku, poprostu spuszcze plyn i zaleje nowy. jak bys mugł napisz jak ty robisz to krok po kroku
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - anime