FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z przegubem wewnętrznym?
Autor Wiadomość
martUs 

Auto: ford probe GT 91
Wysłany: Wto 19 Maj, 2009   problem z przegubem wewnętrznym?

witam.mam pytanko.czy samemu można jakoś wykręcić przegub wewnętrzny czy niestety trzeba prowadzać auto do mechanika? po krótce opowiem jaki mam problem.
od pewnego czasu przy skrecie (przewaznie w prawo) bylo slychac jednorazowe pukniecie.po paru dniach w czasie jazdy na wprost cos zapukalo i zarzucilo mnie na drodze.w drodze powrotnej w czasie skretu w prawo auto zarzucilo i bylo slychac pukniecia(dosyc duzo) i niestety przy jezdzie na wprost i przy skretach autem rzucalo w momencie tego wlasnie pukniecia juz caly czas.w koncu zatrzymalam sie na swiatlach i juz nie ruszylam:D myslelismy ze to przegub zezwnetrzny poszedl-dodam ze maz twierdzil ze pod autem bylo mokro wiec myslal ze przegub sie wylal) ale przeguby zezwnetrzne sa cale przy podniesieniu auta slychac chrobotanie kolo skrzyni.myslimy wiec ze to przegub wewnetrzny.tylko niebardzo wiemy jak go wykrecic.wolelibysmy sami to zrobic wiec jesli ktos moglby doradzic czy idzie samemu go wyjac bylabym wdzieczna:) i z góry dzieki za odpowiedz.
pozdrawiam

Krzysiek 
Veritas-Aequitas

Wysłany: Wto 19 Maj, 2009   

1. przeguby to drobnostka ... jest taka lektora co i jak - wszystko tam opisane jest ...
można to zrobić samemu ale jak na pierwszy raz troszkę czasu to zajmie ..
tak czy siak zalecał bym zdjąć wszystkie przeguby łącznie z półosią ( będzie najłatwiej jak już rozbierać to całość )

2. hmm puknięcie .. jakoś nie mogę się doszukać o co loko ..
przeguby chroboczą o tak .. Chrhrchrhrchrhr przy skręcaniu
zakładamy ze walnięty jest zew. prawy .. czyli jak skręcasz w lewo to mega głośno chrobocze .. jak w prawo to delikatnie ... jak na wprost to wewnętrzne
i jeszcze jedno .. jak skręcamy w lewo i dodajemy gazu to chrobocze jak wciśniemy sprzęgło to przestaje .. i TO na 100% powie nam ze to jest wina przegubu
no ale piszesz tu o pukaniu .. więc .. wahasz ?? luzy na drążku kierowniczym ? .. generalnie luzy co powoduje przesuwanie się koła itd ..

hmm chrobotanie koła skrzyni .. czyli tak auto masz unieruchomione ?? przeguby całe ?? ale napędu na koła brak .. no to odpowiedź jest jasna .. :)
przegub wew. niech ktoś siądzie do auta da 1nke i lukaj czy przeguby się obracają jeśli tak to właśnie patrzysz na to co trzeba naprawić .. jeśli nie to szukaj w skrzyni przyczyny ..
chyba coś zagmatwałem .. :mryellow:

ps. ze tak powiem .. jeśli chodzi o przeguby to mogę śmiało stwierdzić ze jestem kozak w tej dziedzinie :mryellow:
- Chrysler Town & Country '04 USA - jest
- Ford Expedition '08 USA - jest

martUs 

Wysłany: Wto 19 Maj, 2009   hmm

dzieki:) jesli chodzi o mechanike to maz i szwagier wymieniali juz wiele rzeczy samodzielnie wiec nie bedzie problemu.oni sie tylko martwia ze jak to poszedl przegub wewnetrzny to zeby sie tam dostac to trzeba bedzie opuszczac silnik czy jakos tak.
ale z tego co pisze to przegub wewnetrzny tez mozna samemu wymienic i nie trzeba zabardzo kombinowac?przynajmniej ja to tak zrozumialam:) jak cos to mnie poprawic:D

Krzysiek 
Veritas-Aequitas

tak .. no problem .. ino w odpowiednie miejsce łomem podhaczyć i powinien wyskoczyć .. nie ciągnąc za półoś bo wyskoczy zawleczka i wieniec a obudowa i tak zostanie .. :grin: ( odnośnie prawego wew. )

martUs 

a jeśli to bedzie lewy? procedura wyjmowania taka sama? moze glupie te pytania zadaje ale wole sie upewnic:D

[ Dodano: Wto 19 Maj, 2009 ]
koniec tematu:D jednak skrzynia padła:) dzieki

pimpo 
Site Admin
FLYKILLER

Auto: 1. PROBE V6 '93 EURO MTX 2. PROBE V6 '94 USA ATX

właśnie chciałem napisać że to dyfer a nie przeguby :razz:

pozdro

Krzysiek 
Veritas-Aequitas

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   

toś strasznie długo ci się zbierało na napisanie tego .. :)

pimpo 
Site Admin
FLYKILLER

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   

wcale niedługo, tylko 10 godzin ;)

pozdro

mardanpl 

Auto: probe GT I
Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   

Witam podepne sie tutaj poniewaz mam podobny problem.
mianowicie na pełnym skręcie podczas jazdy chrobocze tzn tak jak by stuka ciezko to opisac tak jak by patykiem po szprychach w kole :twisted:
natomiast podczas jazdy na wprost tak samo tylko ze duzo ciszej i to tylko w momencie przyspieszania i na nie równej drodze
przeguby zewnetrzne juz zamówilem ale martwie sie czy mogły by byc padniete wewnętrzne
dodam jeszcze ze jak u kolezanki podczas skrętu na postoju na maksa słychac pojedyncze stukniecie z prawej strony reszta dzwieków równiez dochodzi z prawej strony

SzwedV6 
PAIN HAS A FACE

Auto: Probe 2,5L fał sześć 93r.
Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   

Jak zewnętrze są mocno zajechane to przy jeździe na wprost też będą terkotać... nie pal kapcia na skręconych kołach :wink:

mardanpl 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

Witam.
dzieki za odpowiedz staram sie nie palic kapcia ani na skręconych ani na prostych kołach,
teraz pytanie orietuje sie ktos ile w serwisie kosztuje wymiana tych przegubów?
tam gdzie pracuje jest serwis i nie boją sie oni probasa robiłem juz u nich skrzynie kolektor wydechowy ale wydaje mi sie ze są drodzy czy 150 zł za wymiane tych przegubów to mało czy duzo? ew. moze ktos z klubu by mi pomógł to zrobic oczywiscie nie za darmo

pimpo 
Site Admin
FLYKILLER

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

wymiana przegubu zew. to tak prosta sprawa jak wymiana koła :arrow: http://ford-probe.net/for...light=zawleczka ;)

pozdro

bronson 
bronson

Auto: czarne probe 2.2 GT ver usa
Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   

Witam wszystkich mam pare pytan i czy mogl by mi ktos odpowiedziec.Potrzebuje kod i wymiary przegubu wewnetrznego i czy jest jeden rodzaj.Jaki symbol ma poloska ktora laczy skrzynie biegow z przegubem wewnetrznym i czy ilosc frezow jest jednakowa czy byly rozne.i jaki jest symbol lozyska lub wymiary ktore łączy poloski lub z czego moze pasowac.Pozdro

mardanpl 

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010   

co do wewnetrznego to nie jestem pewien ale do gt jest jeden rodzaj co do kodu to nie wiem jaki jest bo sam wymieniałem wew. na uzywany bo nowy u mnie majątek kosztował za to wiem napewno ze zewnetrzne sie róznia nie wiem od czego to zalezy ale wygląda na to ze probe w wersji usa ma wieksza srednice przegubu od probe wersji euro

pimpo 
Site Admin
FLYKILLER

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   

podejrzewam że to jest różnica między manualem i automatem albo między GL i GT. na różnicę między USA i EURO bym raczej nie stawiał chociaż kto tam ich wie ;)

pozdro

Odpowiedz do tematu